baobab

Als je de naam voor de eerste keer hoort en moet uitspreken kan je tong er nogal eens over struikelen: baobab. Nu het ook de status ” superfood” heeft gekregen heeft baobab een sprint gemaakt in het land van voeding en gezondheid en is het compleet omarmd. Alhoewel ik niet zo gevoelig ben voor de term ” superfoods” vind ik sommige superfoods werkelijk verrukkelijk, en daar is baobab de absolute nummer één van. Wat is het precies en hoe gezond is het eigenlijk?

Wat is baobab?

Baobab wordt ook wel apenbrood-boom genoemd. Het is een geslacht van acht soorten dikstammige bomen die groeien in warme,droge gebieden. Zes van deze soorten komen we tegen in Madagaskar,één soort in het vaste land van Afrika, en één soort uit Australië. De bomen worden 5-25 meter hoog. Ze vallen vooral op vanwege hun opmerkelijk grote stamomtrek. De boom slaat water op in de dikke stammen tijdens het natte seizoen om zo het droge seizoen te kunnen overleven.De bomen kunnen wel tot 120.000 liter water opslaan. De boom heeft een zeer unieke vorm. Volgens een legende van de bosjesmannen ( het San-volk) is de boom een resultaat van een straf door de goden uitgedeeld. Die hebben volgens deze legende de bomen op zijn kop op aarde neer gegooid en lijkt het inderdaad alsof de boom ondersteboven groeit, met de wortels in de lucht. De bomen kunnen heel erg oud worden.Volgens sommige deskundigen zelfs wel 1000 jaar oud. De zachte bast van de boom is voer voor Afrikaanse olifanten. Bavianen en vele andere apensoorten eten de vruchten van de boom.Vandaar dat de boom ook wel apenbroodboom wordt genoemd.Omdat er ook veel brood wordt gemaakt van de vrucht, heeft het de naam apenbrood verkregen.  In Afrika worden de bomen in veel parken aangeplant voor dagelijks voedsel aanvoer. En ook in steeds meer delen van de wereld worden de bomen aangeplant

Omdat er verder niet erg veel groeit in het droge Afrika zijn de bomen daar een zeer belangrijke voedselbron. Het wordt dan ook niet voor niets ” the tree of life” genoemd. De lokale bevolking gebruikt de vrucht en de bladeren al duizenden jaren , dit voornaam vanwege de zeer hoge gehalten aan voedingsstoffen.  Ze eten de vruchten zowel vers als gedroogd. De vruchten van deze tree of life zijn zo groot als een kokosnoot, en bezitten een zijdeachtige groen/gele schil. Het vruchtvlees is mid zoet/zurig van smaak wat velen vergelijken met een mix van peer,vanille en grapefruit. Het poeder kun je ook perfect gebruiken ter vervanging voor suiker.

meer dan supergezond

Het zijn niet zomaar gezonde vruchten die aan een Afrikaanse boom groeien, het zijn ware gezondheidsbommetjes. Het pulp van de vruchten bevatten ontzettend veel vezels. Deze worden gebruikt om brood en pap te maken. Baobab vruchten bezitten naast veel vezels ook zeer veel vitaminen en mineralen en antioxidanten. Waar ze vooral in uitblinken ( en daarom ook het label ” superfood” opgespeld hebben gekregen) is vitamine C.  Baobab bezit bijvoorbeeld zes keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Het rijtje aan grote gezondheidsvoordelen is erg imposant. Het vruchtvlees van de baobab bevat:

  • zes keer méér antioxidanten dan zwarte bessen
  • twee keer méér calcium dan melk
  • twee keer méér antioxidanten dan gojibessen
  • zes keer meer kalium dan bananen
  • meer ijzer dan ( rood) vlees
  • meer vezels dan bananen ,abrikozen en appels

Zoals je kunt lezen is het nogal wat! En juist vanwege dit zeer indrukwekkende rijtje aan grote gezondheidsvoordelen is baobab in korte tijd over gewaaid naar onze contreien. Helaas is baobab bij ons enkel nog verkrijgbaar in poedervorm en als tablet/voedingssupplement. Dit komt voornamelijk omdat baobab zeer effectief is bij langdurige sport, vermoeidheid, en bij een te hoge bloedsuikerspiegel. Daarnaast ondersteunt het bij het afvallen omdat de vele vezels snel een vullend en voldaan gevoel bieden. Baobab werkt ook zeer heilzaam bij een onzuivere huid. De Afrikanen gebruiken baobab niet alleen als voedingsmiddel,maar ook als medicijn. Maagklachten, rommelige darmen of te weinig energie:… Afrikanen grijpen direct naar baobab. Ook de cosmetische industrie heeft baobab ontdekt. Er zijn steeds meer verzorgingsproducten waarin baobab is verwerkt, bijvoorbeeld in shampoo’s en conditioners. Ook is er een pure baobab olie verkrijgbaar, die veel wordt ingezet bij tal van huidproblematiek.

hoe gebruik je het?

Helaas is baobab dus enkel in Nederland verkrijgbaar in poedervorm en als tablet. Deze poeder kun je vinden in de biowinkel en in gezondheidswinkels. Ook internet biedt soelaas.  ( KLIK HIER ) Als je je immuunsysteem graag wat wil versterken is het zeer aan te raden om iedere dag te beginnen met een glas water of bijvoorbeeld homemade  havermelk waarin je een flinke eetlepel baobab doorheen roert. Je kunt het uiteraard ook door je smoothie of pap verwerken in de morgen. Verder kun je baobab perfect gebruiken in baksels. Een eetlepel baobab door ee n toetje is ook verrukkelijk. Ik eet het zelf dagelijks en gebruik zeker in de herfst en wintermaanden wat meer, om mijn weerstand te verhogen.Baobab is een absolute topper voor de gezondheid en Afrikanen weten dit al heel lang, nu de rest van de wereld nog 🙂

 

Waar koop je het?

Baobab is in opkomst en daarom op steeds meer plekken verkrijgbaar. Zorg ervoor, dat je een biologische variant kiest en een betrouwbaar verkooppunt. Een zeer goed verkooppunt is www.puurenfit.nl  Zij verkopen 100% gecertificeerde baobab uit Senegal, tegen een zeer schappelijke prijs. KLIK HIER 

Power balls

Als je immuunsysteem wel een boost kan gebruiken, als er weer een griep-virus rondzingt, of als je gewoonweg wat extra energie kunt gebruiken, zijn deze power-balts een ideale aanvulling. He maakt ze in een handomdraai :

DIT HEB JE NODIG:

  • twee flinke eetlepels baobab
  • een afgestreken eetlepel chlorella
  • een afgestreken eetlepel  spirulina
  • een afgestreken eetlepel  camu camu
  • een afgestreken eetlepel  kelp
  • anderhalve eetlepel stevia sweet Xtra
  • 200 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • 100 gram geweekte / uitgelekte rozijnen
  • warm water

ZO MAAK JE HET:

Meng alle ingrediënten in een kom samen. Voeg steeds kleine beetjes water toe tot je een goed kneedbare bal hebt. Draai hier balletjes uit.

Of maak deze heerlijke veganistische baobab room eens! Snij 375 gram tofu in stukken en doe dit samen met 200 ml water, twee flinke eetlepels baobab, en een eetlepel stevia sweet Extra in een pannetje en breng roerend aan de kook. Pureer de massa tot slot met de staafmixer tot een fluweelzachte gladde room. Je kunt deze room gebruiken ter vervanging voor gewone room, denk aan vullingen voor taart en gebak ! Ook is het de perfecte vervanger voor gele banketbakkersroom

14 Reacties op “baobab

  1. geweldig, Monique!,
    Ik ben in de winter op de Seychellen, op een klein eilandje, 2000 inwoners, en daar staan ook een paar baobab bomen, ik verzamel altijd de vruchten en laat ze door de timmerman open zagen, deze soort heeft een dikke bast, houtachtig, en het vruchtvlees, net zo poederig als wat je hier koopt, haal ik er uit, zelf trek ik er een thee van, doe er ’s avonds een hand van in de theepot, en doe er kokend water bij, de volgende morgen is het getrokken, en smaakt het als appelsap.
    Als ik de vruchten verzamel vraagt de plaatselijke bevolking waarom ik het doe, ik leg dan uit hoe gezond het is, Ja, zeggen ze da, vroeger, gebruikten we het als snoep,
    Altijd vroeger, nu dus niet meer, helaas, ik kan vertellen wat ik wil, het ze laten proeven, maar nee, ze halen er hun neus voor op.
    Vorige week had ik hier in Alkmaar een potje gekocht, €9,00.
    Ik was blij weer wat te hebben wist niet dat het hier te koop was,
    ik schreef het op mijn Facebook, ook om mijn vrienden van de Seychellen duidelijk te maken wat voor een schatten er voor het oprapen liggen bij hun voor de deur.
    de eerste reactie die ik er op kreeg was van een vrouw van de Seychellen.
    ze vroeg, of ik voor haar… geloof het of niet, een pot mee wilde nemen.
    Erg, ze hebben Zuurzak, doen er niets mee, ook zo’n goede waardevolle vrucht,
    Breadfruit, heerlijk kan je gebruiken als aardappel, nee, ze hebben liever de bespoten ouwe piepers die uit Europa komen. En zo zijn er meer dingen.. Ik heb me voorgenomen om ze nu deze winter serieus met hun neus op de feiten te drukken, lezingen te gaan geven en hun te leren te gebruiken wat ze hebben, in plaats van trots met een blikje Red Bull rond te lopen…..het maakt me zo verdrietig, en dan zijn ze verbaasd waarom er ineens zoveel jonge mensen sterven aan kanker….

    • oh wow! Wat bof jij zeg met de echte vruchten! Ik kan daar jaloers op zijn! Bedankt voor het delen van je prachtige verhaal waar ik blij van wordt! 🙂

    • Dag Elsa,
      We hebben een 8-tal jaar het grootste gedeelte van het jaar in Oeganda gewoond en we hebben net dezelfde ervaring. Alles groeit daar en zij eten enkel posho en bonen. Moringa is ook zo’n waardevolle, voedzame plant en ze kennen die maar gebruiken er niets van. Frustrerend is dat! We hebben zo vaak geprobeerd om hen dit soort dingen te leren maar tevergeefs. Ik hoop dat jij volgende keer meer succes hebt!

    • Hallo elsa,,,ik heb de olie al tijdje in huis ,en wil nu mijn geheugen even opfrissen toen ik dit las…
      Tja ,,ik spring in Frankrijk een gat in de lucht bij een wilde hazelnoot boom, dus herken jou reactie.
      Geniet de baobab en het eiland.
      Mvg yvon Dijkstra van Enk

  2. Het is begrijpelijk. Alle goeds gaat naar het buitenland, gebeurt hier net zo goed. En wat ze daarna van ver halen Is “altijd” beter (in de ogen van de ondernemer) dus Is het cirkeltje rond?
    Zou ook wel zo’n boom in mijn buurt willen trouwens, Is erg lekker 🙂

  3. Hey Monique,

    Na vorige week jouw artikel over baobab gelezen te hebben, heb ik het meteen gekocht omdat het ook erg veel vezels bevat.
    En deze week heb ik het iedere dag in m’n granola-appel-banaan met blauwe rozijnen/inca bessen/cranberries ontbijt gemengd.
    Samen met het ciazaad, bijenpollen, gebroken lijzaad, maca, camu en hennep poeder wat ik er altijd al door doe.

    Wat me meteen opviel is dat het veel vocht opneemt!
    In mijn geval Arla lactofree halfvolle melk zodat ik daar veel meer van moest gebruiken.
    (https://www.ah.nl/producten/product/wi213334/arla-lactofree-halfvolle-melk-houdbaar)

    Met dit ontbijt en een glas karnemelk hou ik het makkelijk vol tot de lunch.
    En dan heb ik ook nog een uur met m’n honden gelopen of geskated 😉

    Maar wat ik wilde vragen is of jij het nu nog steeds gebruikt omdat het artikel al een paar jaar oud is.

    Grtz, Kath

    • Dag Kath!
      Jazeker gebruik ik baobab nog dagelijks. Ik gebruik het in mijn eiwitten, en ook door de biologische kwark en yoghurt 😉

  4. Hoi Monique,

    Leuk om te lezen dat je baobab ook nog steeds gebruikt!
    Je hebt de site-foto’s ook veranderd sinds de vorige keer zie ik.
    Omdat ik vandaag toch nog vrij was heb ik meteen het recept dat je onder de foto hebt gezet gemaakt.
    Al die super foods heb ik toch in huis, net zoals de biologische bananen van appie.

    Maar het viel wat bereiding betreft tegen;
    Na een paar seconden kreeg de MontAna blender het plakkerige mengsel niet meer boven het mes ondanks dat ik het met een spatel een paar keer naar boven had geschept.
    De baobab poeder zet wel tot boven in het deksel 😉
    Ik heb toen het mengsel maar uit de blender geschept en er zaten nog een paar niet fijngemaakte stukjes pistache noot in.

    Ik heb echt een kleine bio-banaan gebruikt maar het mengsel was wel erg plakkerig en je kon er niet echt balletjes van maken.
    Toen heb ik het maar op een lepel door de cacao poeder gehaald en zo steeds een hap van het mengsel met de lepel opgegeten.
    Het smaakte prima, ook al waren het geen balletjes maar ‘hapjes’.
    Zal ik volgende keer meer baobab gebruiken of meer havermout?
    En ik denk dat het makkelijker/beter gaat met de keukenmachine voor wat betreft het fijn maken en uitscheppen.

    Deze bolletjes gingen vanmiddag in ieder geval wel goed.
    Ok, ze zijn niet suikervrij maar één keer per maand minder gezond mag toch wel hè?
    http://www.beginspiration.nl/kokosmakronen/

    • Hi Kath! Van mij mag alles, niets moet of mag niet 😉 Wat jammer dat het een beetje stroef ging. Je kunt volgende keer een heeeeeel klein ( dus heeeeeeeel erg klein) beetje water toevoegen wat de substantie wat losser maakt. Waarschijnlijk heb je teveel havermout gebruikt en een te kleine banaan. Blijven oefenen! 😉 Warme groet!

  5. Heerlijk . Net terug uit Gambia en verslaafd terug gekomen . Baobab Juice heerlijk en zo gezond

  6. Hallo,

    Ik ben ook net terug van gambia en ben ook teruggekomen met een hele zak zaden. Meel was op de lokale markt niet te koop.
    In gambia wordt het nog veel gebruikt als fruitsap bij feesten. De kinderen zijn er dol op en ik ook. Als ik zin had om te snoepen zoog ik ze op als snoepjes.
    We aten regelmatig zoete rijst overgoten met een saus van pindaboter en baobab, erg lekker, en voor mij eigenlijk een dessert. Misschien eens te proberen ?
    Anne

    • Hallo,
      Ik heb net een zakje met brokken baobab gekregen van een vriendin die in Gambia is geweest. Zij kreeg iedere ochtend in het hotel een glas sap ervan. Hoe kan ik de brokken het beste verwerken? NU doe ik er een in een glas water en wacht een paar uur/nacht tot het zachter is. Dan roer ik met een kleine garde en valt het uiteen. Ik zeef het zodat de donkere pitten en sliertjes overblijven. Die doe ik weg en het sap drink ik. Is dit de bedoeling of heb jij nog andere manieren van verwerken.
      Annelies

  7. Hi Monique,

    Is BAOBAB ook veilig voor een kindje van 1 jaar?

    Ivm koemelkallergie op zoek naar calcium rijke producten:).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *